2023 decemberében lezajlott a Telekom Kraft

AI Bajnokság döntője,

ahol az ország különböző pontjairól érkező tíz középiskolai csapat mérte össze a mesterséges intelligenciával kapcsolatos gyakorlati tudását. 🤖


A versenyen résztvevőknek lehetőségük volt megmutatni tehetségüket és innovációs képességeiket olyan területeken, amik sokak számára még ismeretlenek, de egyre többen fedezik fel maguknak. A tanáraikkal kiegészült csapatok a digitális kihívásokat komoly elkötelezettséggel és kreativitással várták, és lenyűgöző megoldások születtek, amiket a szakértő zsűri értékelt. 🙌


A bajnokság célja, az volt, hogy konkrét példákat mutasson arra, hogyan tehető élményszerűbbé, interaktívabbá és izgalmasabbá a tanulás a mesterséges intelligencia alkalmazásával, és hogy megmutassa: a legmodernebb technológiát használni a tanulás folyamatában különleges tudás nélkül is lehet.A bajnokság tapasztalataiból összeállítottunk egy segédanyagot, hogy bárki használni tudja ezeket a megoldásokat.

Letöltés


Gratulálunk még egyszer a nyertes csapatoknak:

I. helyezett: X csapat (Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium) 🥇
II. helyezett: Főnix csapat (BKSZC Erzsébet Királyné Szépészeti Technikum) 🥈
III. helyezett: HAL9000 csapat (BKSZC Pogány Frigyes Technikum)🥉Képek a döntőről

A BAJNOKSÁG ZSŰRIJE 🔥

BÖBE

Énekes-dalszerző

“A karantén alatt beleástam magam a producerkedés világába és azóta önállóan meghangszereltem a teljes debütáló albumomat, számos dalomat, valamint producerként részt vehettem a Telekom Kraft dalának megalkotásában is, ahol a mesterséges intelligenciával dolgozhattam közösen. Ez a tapasztalás számomra nagyon inspirálónak és érdekesnek bizonyult: úgy gondolom, hogy egyre nagyobb teret kap az AI, ami a Kraftos projekt óta is rohamos tempóban fejlődik. A dalszerzésben például óriási segítség lehet, mind a produceri munka, mind pedig a dalszövegírás, dalszerkeszet megalkotásának tekintetében. Az AI által nyújtott techonlógiát lehet okosan használni, és én mindenképp azt gondolom, hogy érdemes kiaknázni a benne rejlő, egyre izgalamsabb lehetőségeket. Kíváncsian várom, hogy a verseny során a diákok hogyan alkalmazzák majd az AI-t, nagyon sok kreatív megoldásra számítok.“

Szendrői Csaba

Az Elefánt zenekar tagja, költő, szövegíró

“Szendrői Csabi vagyok, az Elefánt zenekar egyik tagja, néha picit költő, néha picit kreatív szövegíró… és még pár egyéb, de mindenképp a művészetek és a természettudományok metszetében félúton. Kedves témám az AI, véleményem szerint a mesterséges intelligencia megalkotásával az emberiség egy új evolúciós mérföldkőhöz érkezett, ahol is meg kell tanulnia azt a lehető legjobban a saját szolgálatába állítani. Minél hamarabb, minél hatékonyabban, annál jobb. Lássuk mire megyünk együtt.”

Lil Frakk

Rapper, műsorvezető

“Amikor már Zámbó Jimmy performanszában halljuk 50 Cent-től a Candy Shop-ot, akkor már érezhetően utolóért minket az AI. Zenei mintákat, dallamokat, karaktereket tud már létrehozni a mesterséges intelligencia. Az, hogy ez hogyan tud beleépülni a kortárs művészetbe, az éppen most történik. A mostani generációknak a feladata, hogy megtanuljon ezekkel együtt dolgozni, és ja ez elég parásan hangzik. Kíváncsi vagyok miket dob a gép, és hogy milyen produktumok jönnek. Remélem két szó: profi lesz, egy szó: várom!”

Készman József

Művészettörténész, kurátor, kulturális evangélista, Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

“Azt gondolom, hogy az AI elterjedése mindennapi életünkben az egyik legmeghatározóbb változás az emberi civilizáció történetében. A megváltó erejű nagy változásba ugyanakkor kis világvége-hangulat rondít bele, valószínűleg már csak abból adódóan is, hogy nem vagyunk felkészülve ekkora léptékű, hirtelen jött evolúciós ugrásra. Száz évvel ezelőtt Freud azt mondta, "az ember nem úr a saját háza táján" - értve ezalatt, hogy elképesztően összetett rendszer vagyunk, és magunk sem tudunk saját (tudat alatti) késztetéseinkről, más szavakkal: az ember egy működő fekete doboz, amibe nehéz belelátni. Napjainkban ez a megfoghatatlan lény egy saját, szintén beláthatatlan programon dolgozik. Számomra az AI a művészetekben és a művészettudományban afféle bölcsek köve, vagy fénykard, amellyel szuperképességekre tehetünk szert. A tanulás világában egyenesen legyőzhetetlenséget adó amulettnek tartom, amit az ember igyekszik mindig magánál tartani.”

Szabó Béla

A Magyar Telekom márka- és lakossági kommunikációs igazgatója

„A Telekomnál napi szinten dolgozunk a mesterséges intelligenciával, gondoljunk csak például virtuális asszisztensünkre, Vandára, aki rengeteg ügyfélnek segít nap mint nap az ügyintézésben. Ugyanakkor digitális szakértőkként azt is fontosnak tartjuk, hogy leegyszerűsítsük, és kézzelfogható példákon keresztül mutassuk meg az embereknek, hogy mennyi mindenre használható az AI. Most futó kampányunkban például kisvállalkozóknak biztosítunk rádiós megjelenést, és arra kérjük őket, hogy a mesterséges intelligencia segítségével írják meg a reklámszövegüket. Saját munkánkban mindig törekszünk arra, hogy újszerű, innovatív dolgokat hozzunk létre és ne rutinszerűen végezzük el a feladatokat. Arra biztatom a csapatokat is, hogy merjenek kísérletezni. Minél meghökkentőbb egy megoldás annál jobb.”

Horváth Varga János

Head of AI – Telekom Enterprise Unit

“2003-ban mérnök informatikusként végeztem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, majd szoftverfejlesztőként kezdtem szakmai pályafutásom. A vállalatirányítási szoftverfejlesztés után hálózatokkal, alközpontokkal és mobil biztonsági megoldásokkal is dolgoztam. 2008 óta foglalkozom contact centerekekkel architektként, később a terület vezetőjeként. A Magyar Telekom Vandájának 2018-as indulása óta a mesterséges intelligencia ügyfélszolgálati rendszerekben történő alkalmazása a fő területem. Jelenleg a Vanda 2.0 program vezetője vagyok, valamint a nagy nyelvi modellek (GPT) vállalati megoldásokban történő alkalmazásával és az általam vezetett MI központ fejlesztésén dolgozom.”